Etichete

duminică, 15 aprilie 2012

Pasca fara aluat

Sarbatori fericite tuturor!

Aceasta este o pasca aproape traditionala, nu este raw si nici macar vegana, dar este atat de buna! Spun aproape traditionala, pentru ca nu are aluat, ci este practic o budinca din branza de vaci. Am avut nevoie de:
- 1 kg branza proaspata de vaci
- 7 oua
- 2-3 linguri iaurt gras sau smantana
- 8 linguri de zahar (nu merge cu miere, din pacate)
- 4 linguri faina sau pesmet
- 180 gr. unt
- 1 lingura praf de copt stins in zeama de lamaie
- stafide, esenta de vanilie si coaja de lamaie.

Am amestecat in robot untul cu zaharul si cu galbenusurile, pana am obtinut o spuma. Am adaugat iaurtul, faina si praful de copt stins si esenta de vanilie. Am amestecat usor si apoi am rasturnat compozitia intr-un alt vas. Am batut albusurile spuma, impreuna cu o lingura de zahar pudra si am incorporat cu restul, fara sa amestec prea tare. Odata cu albusurile am pus si coaja de lamaie.
Cuptorul a fost incins, am uns cu unt si am tapetat cu foarte putina faina o forma de tort cu marginile detasabile si am rasturnat compozitia. Am adaugat stafidele pe care nu le-am pus la inmuiat inainte, pentru ca am vrut ca ele sa absoarba eventuala apa din branza de vaci. Daca branza este foarte bine scursa, atunci se pun stafidele la inmuiat 1-2 ore.
Am lasat la cuptor cu focul mediu, pana am constatat ca s-a copt pasca, capatand culoarea maronie. Eu cred ca am tint-o cam 45-50 de minute. Stiu ca e mult, dar compozitia mi-a iesit destul de apoasa, asa ca de aceea a durat atat. Alta data, in 30 de minute era totul gata. Depinde de cat de moale este compozitia si cat de tare dau focul.
Pasca nu este foarte dulce, asa ca daca este cazul, mariti cantitatea de zahar. Dupa ce s-a copt, se scoate din cuptor si se lasa la racit. Se taie cand este deja rece si se pudreaza eventual cu zahar pudra sau chiar se poate unge cu putina miere.
Pofta buna!

4 comentarii:

  1. Oare merge cu smantana in loc de unt?
    Am vrut sa fac o prajitura cu branza si n-am unt.
    Acum am zis ca ma apuc de prajitura ta, dar si asta cere tot unt...

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt sigura ca merge cu smantana, dar trebuie sa fie din cea grasa. La pasca asta uneori nu pun unt ci smantana, asa ca stiu ca merge.
    La o prajitura, nu ma pricep daca se poate inlocui untul cu smantana.
    Ma bucur ca ai citit reteta mea. Ma gandeam ca nefiind o reteta cruda, nimeni nu va comenta :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am mai avut rabdare si am facut de capul meu alta prajitura dar cu 1 ou si 500 gr branza :)
      Am gasit o reteta pe net si am modificat-o :)

      Heeei, la noi in casa este o reteta de prajitura cu branza si stafide vedeta. cum sa nu comentez?
      Mai sunt 10 minute si-mi scot creatia de la cuptor... sa vedem ce-o fi iesit :)

      Ștergere
  3. Si reteta asta poate fi modificata cum vrea fiecare, ca oricum iese.
    Sa-mi spui cum e prajitura. Pofta buna!

    RăspundețiȘtergere